Na tien jaar werken als docent en studieloopbaanbegeleider op de Hanzehogeschool vond Nienke Velterop dat het tijd was voor een nieuwe stap. Dat was in 2018. Inmiddels heeft ze de GZ-opleiding bij Lentis afgerond en werkt ze op de specialistische GGZ in Delfzijl. “Ik merkte tijdens mijn werk als docent dat ik de meeste voldoening haalde uit de een-op-een-gesprekken met studenten.”

Nienke werkt in Delfzijl, een bewuste keuze. “Ik werkte hier al één dag in de week toen ik in 2019 begon bij Lentis. Niet voor het poliklinische team maar in de basis GGZ. Ik kwam de collega’s van de poli dan tegen op de gang en ik vond het toen al een heel fijne werksfeer. De lijntjes zijn hier kort: mensen weten elkaar makkelijk te vinden en we stappen regelmatig tussendoor bij elkaar binnen. In de specialistische GGZ is multidisciplinair werken cruciaal, maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat iedereen zo bij elkaar binnenloopt en dat alles vanzelf gaat. Dat gevoel heb ik hier wel, en dat voelt goed.”

Een fijne werkomgeving dus. Bovendien dichtbij huis, want Nienke woont op Het Hogeland in Noord-Groningen. Het is een van de vele plekken die Nienke binnen Lentis heeft gezien. Want tijdens haar GZ-opleiding werkte ze in het eerste jaar bij PsyQ, op de afdeling depressie aan de Hereweg in Groningen. En in 2022, tijdens het tweede jaar van haar opleiding, was ze weer te vinden bij FACT Westerkwartier. En nu dus in Delfzijl, dichtbij het water.

Altijd wel iemand

Nienke kent Lentis dus als haar broekzak, toch? Lachend: “Nee, echt niet. Lentis is zó groot. Heel veel delen van de organisatie ken ik nog niet. Daarom is het ook goed dat ze nu een introductiedag hebben voor nieuwe werknemers, dat geeft toch wat meer overzicht en gevoel bij de organisatie. Ik leer Lentis nog steeds kennen: er zijn zó veel mogelijkheden. Als je een keer met een andere doelgroep zou willen werken kan dat ook. Er is zó veel expertise, en zoveel teams, afdelingen en doelgroepen.. als je ergens een vraag over hebt is er altijd wel iemand die je kan helpen.

GZ-opleiding

Iemand die je kan helpen. Dat is precies degene die Nienke wil zijn, en daarom was ze enorm blij toen ze bij Lentis de opleiding tot GZ-psycholoog kon volgen. “Ik vind die verdieping super interessant. Op kennisniveau heb ik veel geleerd, door de vakken en de literatuur. En vooral de supervisie en werkbegeleiding vond ik heel leerzaam. Je reflecteert heel veel op jezelf: hoe verhoud ik me tot de patiënten? Wat maken zij los in mij en hoe ga ik daarmee om? Daar ben ik me nóg bewuster van geworden.”

“Ik heb geleerd om bepaalde gevoelens die omhoog komen tijdens sessies te benoemen. Niet altijd uiteraard. Maar het kan zijn dat de dingen die ik in de therapiekamer ervaar, ook terugkomen in het dagelijks leven van de patiënt. Waardoor allerlei conflicten of onbegrip ontstaan. Ik ben meer geneigd om dat soort dingen bespreekbaar te maken, daar was ik eerder voorzichtiger in.”

Een-op-een

De GZ-opleiding heeft Nienke meer bagage gegeven. Het is de diepgang en uitdaging waar zij op hoopte toen ze haar periode als docent op de Hanze afsloot. Nienke: “Echt een enorm leuke tijd, een afwisselende baan. Na mijn opleiding psychologie aan de RUG heb ik eerst een paar jaar bij psychologisch adviesbureaus gewerkt tot ik aan de slag ging bij de opleiding Toegepaste Psychologie. Ik was daar docent, maar ook studieloopbaanbegeleider. Ik merkte op een gegeven moment dat ik die een-op-een-gesprekken met studenten een van de leukste aspecten van mijn werk vond. Het kwam zo nu en dan wel voor dat studenten zich meldden met psychische klachten, waarover ik met ze in gesprek ging. Maar ja, in die functie heb je verder geen mogelijkheden om daar een grote rol in te spelen.”

“Ik dacht daar toen goed over na: wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Haha. En nu heb ik inmiddels de GZ-opleiding binnen en zit ik in Delfzijl precies op de plek waar ik wil zijn.”

Machteloos

Een rooskleurig verhaal van een gemotiveerd en positief werknemer. Maar zijn er ook wel eens zware momenten? “Moeilijke vraag. Het moeilijkste aspect van mijn baan is denk ik de machteloosheid die ik zelf wel eens kan ervaren in het behandelcontact.  Dat alles wat je aanreikt niet aansluit of niet aankomt.”

“En dan is mijn valkuil dat ik een tandje bijschakel en nog harder voor die cliënt ga werken. Maar dat is niet de weg naar herstel: het is niet de bedoeling dat ik hard zit te werken. Haha, ik werk natuurlijk wel hard om mensen te ondersteunen, maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen.”

Vertrouwen

En bij dat herstel speelt vertrouwen een heel belangrijke rol. Het vertrouwen vanuit de cliënt in Nienke, maar ook het vertrouwen van de cliënt in zichzelf en de rest van de wereld. Nienke: “Soms moet je wat geduld hebben, voordat cliënten vertrouwen hebben in je. Bij veel mensen is dat vertrouwen al eens geschaad. Ik gebruik dan ook het spreekwoord tegen cliënten: vertrouwen komt te voet, en vertrekt te paard. En die tijd mogen ze nemen, dat is oké.

“Ik blijf het zó bijzonder vinden dat mensen uiteindelijk zo ontzettend veel delen, echt intieme dingen. Die ze misschien niet eens bespreken met naasten, maar waarbij ik onderdeel van hun reis door het leven mag zijn. En als ik iemand verder kan helpen, door het alleen al erover te hebben, vragen te stellen of te spiegelen.. dat geeft heel veel voldoening.”