Joshua wilde altijd al de vraag achter de vraag weten. Zo wilde hij altijd weten waarom bepaalde behandelkeuzes gemaakt werden. Uiteindelijk heeft hij er daarom voor gekozen de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. Als verpleegkundig specialist kijk je naar alle facetten van de cliënt. Dus ook naar de maatschappelijke en sociale problematiek. Joshua is nu een half jaar bezig met de opleiding en hij werkt in zijn eerste opleidingsjaar met veel plezier in de polikliniek in Delfzijl.

Je hebt een gezin met 2 jonge kinderen. Kun je de opleiding tot verpleegkundig specialist daar wel mee combineren?

“Dat komt vooral aan op goed plannen. En het is van tevoren raadzaam om je er bewust van te zijn dat de drie jarige opleiding veel van je vrije tijd vraagt en dus ook van je privé leven. Maar het is goed te doen.”

Wat vind je zo leuk aan deze opleiding?

“Je hebt veel contact met andere verpleegkundigen in opleiding tot specialist. En de lesmethode is lekker interactief. Er worden vaak gastdocenten gevraagd die zelf ook werkzaam zijn binnen de psychiatrie (bijvoorbeeld een psychiater binnen de forensische psychiatrie of een apotheker). Je krijgt deze colleges in kleine groepen waardoor je ook gerichte vragen kunt stellen aan de gastdocent.”

Wat heeft de opleiding je tot nu toe opgeleverd?

“Je blik richting de cliënt wordt breder, je kijkt breder naar de problematieken. Je maakt een combinatie tussen verpleegkundige diagnostiek en medische diagnostiek. Maar ook veel zelfkennis en zelfreflectie. Het is belangrijk dat je goed kunt kijken naar je eigen handelen en hierin ook kritisch durft te zijn.”