Petra Brondijk (1973) maakte als stagiaire bij Lentis kennis met de psychiatrische zorg. Inmiddels is zij een bevlogen Verpleegkundig Specialist in team Zuidwest van Wijk GGZ Oldambt. Petra en haar collega’s begeleiden en behandelen patiënten uit Winschoten en omgeving met uiteenlopende psychische problemen: ‘Omdat we een breed team hebben – een psychiater, een psycholoog, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen en meer – kunnen we de mensen in de buurt de zorg bieden die ze nodig hebben.’

Je hebt al een mooie loopbaan in de ggz achter de rug. Hoe is het allemaal begonnen?

Tijdens de opleiding mbo-v moest ik stagelopen bij Lentis om ook kennis te maken met de psychiatrische zorg. Ik had daar helemaal geen zin in, ik wilde liever in een algemeen ziekenhuis werken. ‘Daar ga ik niet heen!’ zei ik. Mijn ouders en mentor hebben mij gestimuleerd om het in ieder geval te proberen. En wat bleek? De stage was zo leuk! Mijn interesse was gewekt.

Hoe ben je uiteindelijk Verpleegkundig Specialist geworden?

Na de opleiding mbo-v heb ik eerst nog hbo-v gedaan, daarna heb ik als oproepkracht bij Lentis gewerkt en vervolgens als vaste kracht bij het Medisch Centrum van Lentis. Ik wilde mij nog meer in de psychiatrie verdiepen en ging daarom in 2000 voor vier maanden naar Jeruzalem om als vrijwilliger in een psychiatrische kliniek te werken. Dat was een fantastische tijd. Terug in Groningen voelde ik dat ik mij verder wilde ontwikkelen. Mijn teamleider heeft mij de opleiding tot Verpleegkundig Specialist aangeraden, waarmee ik in 2002 ben begonnen. In mijn derde jaar kwam ik bij het Psychiatrische Thuiszorg (PZT) team Winschoten terecht en daar ben ik blijven hangen. Ik ben ook tijdje leidinggevende geweest, maar mijn werk als Verpleegkundig Specialist bevalt een stuk beter.

Vertel!

Ik was in Winschoten betrokken bij het opzetten van de FACT-teams. Dat zijn teams bestaande uit meerdere deskundigen om ambulante zorg in de buurt te verlenen. Ik kreeg binnen het FACT-team steeds meer managementtaken en werd uiteindelijk leidinggevende. In 2009 is mijn zoon geboren en toen ik na mijn verlof terugkwam wist ik: deze managementjas past mij niet. Ik wil veel liever met mijn poten in de klei staan. Ik krijg er zo veel energie van om met mensen met een psychiatrische aandoening aan de slag te gaan en dan na één of twee jaar te zien dat iemand minder zorg nodig heeft. Het was duidelijk. Ik wilde weer Verpleegkundig Specialist zijn binnen het FACT-team waar ik leidinggevende was. Gelukkig kreeg ik het vertrouwen van het team. Zij merkten ook meteen dat de zorgjas mij lekkerder zat, niet zo klemmend.