Kinder- en jeugdpsychiater Nienke Verkuijl heeft een bijzondere loopbaan. Ze groeide op in Afrika, studeerde en werkte in Groningen, daarna op Curaçao en in het Verenigd Koninkrijk en sinds oktober 2020 werkt ze bij Jonx Ambulant en ATLASS in Groningen: ‘Ik zie cliënten met verschillende achtergronden en gevarieerde hulpvragen. Dat past goed bij mij.’

Waarom heb je voor het vakgebied kinderpsychiatrie gekozen?

In mijn tienerjaren wilde ik kinderpsycholoog of antropoloog worden. Omdat het mij ook leuk leek in Afrika te werken, waar ik ben opgegroeid, koos ik voor geneeskunde. Tijdens de opleiding tot kinderarts, bleek de kinderpsychiatrie zowel qua klinisch werk als qua onderzoeksgebied beter bij mij te passen. Kinderpsychiatrie is een mooie mix van werken met geest en lichaam, en met veel aandacht voor de sociale omgeving waar mensen zich in bevinden. Het is belangrijke om te weten wat er speelt in de samenleving en rekening te houden met cultuur. Dat vind ik interessant.

Wat bracht jou in 2020 van Oxford, Verenigd Koninkrijk naar Groningen?

In het begin van mijn opleiding tot kinderarts ging ik naar Engeland. De hoofdreden was de liefde en ik vond het ook een interessante plek om te zijn, omdat er veel mensen van verschillende culturen werken en wonen. Het idee was om niet heel lang te blijven, maar ik heb er uiteindelijk zestien jaar gewoond. Wij hadden als gezin een heel goed leven in Engeland, maar vanwege onder andere familieomstandigheden en Brexit besloten we terug te gaan naar Nederland. De coronatijd maakte het makkelijk om online mensen te spreken binnen alle grote jeugd-ggz-organisaties in het Noorden van Nederland en een idee te krijgen van de werkcultuur binnen de verschillende organisaties. Jonx, Lentis bood mij een breed pakket aan, met onderzoeksmogelijkheden, de kans om mij te scholen als systeemtherapeut en bij te dragen aan de opleiding tot psychiater.