Marian Kievitsbosch (33) had als jong meisje al het idee om psychologie te studeren. Sinds 2016 werkt ze als Gezondheidszorgpsycholoog bij Lentis en inmiddels doet ze de opleiding tot Klinisch Psycholoog. Marian houdt ervan om snel te schakelen en creatief te denken: “Ik vind het leuk om bij complexe problematiek uit te zoeken wat er met iemand aan de hand is.”

Waarom heb je voor het vakgebied psychologie gekozen?

Als elfjarige heb ik Maanmeisje van Kjersti Scheen gelezen, dat gaat over een meisje wier ouders gaan scheiden. Ze voelt zich erg ongelukkig en ze ontwikkelt een eetstoornis. Op een gegeven moment gaat ze naar een psycholoog en komt alles weer goed, om het even kort door te bocht te zeggen. Als kind was ik daar erg van onder de indruk en op de een of andere manier heb ik de hele middelbareschooltijd gedacht: ik ga psychologie studeren. Op mijn achttiende ben ik begonnen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoewel ik nog even twijfelde, ben ik er toch voor gegaan. Ik wilde het al zo lang.

Hoe ben je daarna bij Lentis terechtgekomen?

Ik heb stage gelopen bij het blijf-van-mijn-lijfhuis in Groningen, waar ik na mijn studie kon blijven werken en de opleiding tot GZ-psycholoog mocht doen. Na een paar jaar wilde ik mij graag verder ontwikkelen en dan is het wel handig om bij een grotere organisatie te werken waar veel mogelijk is, ook op opleidingsgebied. Zo kwam ik als GZ-psycholoog bij de Ambulante Forensische Psychiatrie Noord-Nederland (AFPN) van Lentis terecht. Na een jaar heb ik met succes gesolliciteerd naar de opleiding tot Klinisch Psycholoog. Het grootste gedeelte van mijn opleiding heb ik bij de AFPN gedaan. Omdat Lentis het beleid hanteert dat je op meerdere plekken ervaring opdoet, werk ik nu nog een jaar bij PsyQ Emmen.

Kun je iets meer over de AFPN en PsyQ Emmen vertellen?

Bij de AFPN gaat het vaak om patiënten met een lastige voorgeschiedenis en veel problematiek. Zij zijn meestal door de rechter of de reclassering gestuurd. PsyQ Emmen is daarentegen een generalistische afdeling met allerlei soorten problematiek, bijvoorbeeld depressies, eetstoornissen of angststoornissen. Als Klinisch Psycholoog in opleiding zie ik vooral de complexere problemen, zoals persoonlijkheidsstoornissen.

Hoe was de overgang van de AFPN naar PsyQ Emmen voor jou?

Het was even wennen. Beide afdelingen zijn erg anders. Mijn supervisor zei eens tegen mij: “Bij de AFPN moet je leren zeilen met windkracht 10.” De windkracht bij PsyQ Emmen is wat minder. Ook weet ik hier ’s ochtends hoe mijn agenda eruitziet. Ik denk dat het beter bij mij past te moeten schakelen en na te denken hoe je met situaties omgaat als het een beetje spannend wordt, zoals bij de AFPN. PsyQ Emmen is echter wel een hele goede plek om ervaring op te doen, omdat je zoveel verschillende mensen met verschillende problemen ziet. Het is elke intake weer een verrassing wat voor verhaal er achter de problematiek zit.