Elk jaar is 2 juni, de Internationale Dag van de Eetstoornissen, een gelegenheid om bewustzijn te creëren rondom de ernstige gevolgen van eetstoornissen. Voor Jolanda van der Velde en haar team is het onderwerp niet alleen op 2 juni, maar altijd aan de orde van de dag. Jolanda is teamleider van PsyQ eetstoornissen in Groningen en geeft samen met haar collega’s een impressie van het werk dat zij doen. “Als je eenmaal met eetstoornissen werkt, word je erdoor gegrepen.”

Trots

Sinds oktober 2007 is de polikliniek voor volwassenen volgens het concept van PsyQ gaan werken. Dit betekende dat het werd opgedeeld in zogenaamde zorgprogramma’s, waaronder eetstoornissen. Jolanda zit in haar werkkamer aan de Hereweg. “Voor 2007 werkten we generalistisch, maar toen moesten we een zorgprogramma kiezen. Ik kwam al snel bij eetstoornissen uit.”

Waarom was de keuze voor Jolanda dan zo snel gemaakt? “De cliënten zijn overwegend jongvolwassenen, ze zitten in een dynamische levensfase waar veel gebeurt. Ze worstelen met zichzelf, met wie ze zijn en met wat ze kunnen. Ze ontdekken en experimenteren. Dat vind ik enorm interessant. Bovendien gaat het om complexe en brede problematiek: een eetstoornis staat nooit op zichzelf, het komt ergens vandaan en er komt veel bij kijken.”

De afdeling is onderverdeeld in deeltijd, ambulant en de kliniek. Daar werken sociotherapeuten, GZ-psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, diëtisten, systeemtherapeuten en psychomotorische therapeuten. Jolanda: “We hebben een heel prettige sfeer, en een fijne band met alle collega’s. Iedereen heeft het druk, maar we zorgen dat er tijd is voor een werkoverleg, een intervisie of een casusbespreking en kunnen altijd bij elkaar terecht.”

Jolanda is trots op PsyQ eetstoornissen. En op haar collega’s. “Ik wil eigenlijk dat zij ook zelf vertellen over het werk dat we hier neerzetten.”