Els Havinga-Jonker had al vroeg de wens om in de kinder- en jeugd-ggz te werken. Spoiler: dat is gelukt! Sinds 2016 werkt ze als orthopedagoog bij Lentis Jonx. Eerst in Hoogezand, vervolgens in Drachten en inmiddels in Groningen. Ze behandelt kinderen en jongeren met uiteenlopende psychische problemen: “De problematiek is soms complex, maar als multidisciplinair team pakken we het samen op en helpen we elkaar. Dat vind ik een grote meerwaarde, ook voor cliënten. Wat er ook is, zij kunnen bij ons terecht.”

Hoe is jouw wens om in de ggz te werken ontstaan?

Ik ben opgegroeid als grote zus van een broertje met autisme. Daardoor ben ik van jongs af aan bekend met de ggz en alles wat erbij komt kijken. Al best snel groeide de wens om te werken in de kinder- en jeugd-ggz en daarom koos ik voor de studie Orthopedagogiek. Door krapte op de arbeidsmarkt ben ik eerst in het groepswerk gerold. Op den duur wilde ik meer met mijn opleiding doen en heb ik een loopbaanoriëntatietraject gedaan. Laatst vond ik aantekeningen terug uit die tijd en daar stond: het is altijd mijn droom geweest om te werken in de kinder- en jeugd-ggz. Dat vond ik zo leuk om te lezen, want het is gelukt!

Kun je iets meer over je werk bij Jonx Groningen vertellen?

Jonx Groningen is een generalistische poli met een multidisciplinair team. Daarom kunnen kinderen en jongeren met diverse problematiek hier terecht. Als behandelaar zie ik cliënten tot en met 18 jaar met bijvoorbeeld angstklachten, trauma, ADHD, ASS of een depressie. In principe pak ik de casus vanaf de intake meteen op. Er is dan voor de cliënt geen wachtlijst om in behandeling te gaan en als behandelaar kan je een steeds scherper beeld vormen. Dit doe ik altijd samen met de regiebehandelaar. Ik heb hier nooit een casus in mijn eentje. Dat vind ik belangrijk, want de problematiek is complex.