Van Verpleegkundige naar Verpleegkundig Specialist

Lentis is een erkende praktijkopleidingsinstelling voor de opleiding tot Verpleegkundig Specialist ggz. Lentis biedt in de noordelijke provincies zorg aan ruim 25.000 mensen met (complexe) psychische en psychiatrische problemen en vervult daarmee een betekenisvolle maatschappelijke rol in de regio. Bij ons staan kwaliteit, expertise, innovatie en het welbevinden van onze cliënten voorop. Dat zie je terug binnen onze opleiding tot Verpleegkundig Specialist: jij komt terecht in een dynamische, toegewijde en professionele werk- en opleidingsomgeving met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen inbreng.

Wanneer jij binnen ons team onze cliënten graag een excellente behandeling en begeleiding wilt bieden, een duidelijk visie hebt op de geestelijke gezondheidszorg en toe bent aan verdieping binnen jouw vakgebied, solliciteer dan bij ons naar de functie verpleegkundige in opleiding tot specialist (vios).

Praktische informatie over de opleiding

De opleiding tot Verpleegkundig Specialist ggz is een brede basisopleiding van drie jaar (totaal 180 EC) met een zelfstudielast van 15-20 uur per week.  Een dag per week volg je theoretisch onderwijs bij de opleidingsinstelling GGZ-VS in Utrecht. De rest van de week ben je werkzaam bij je praktijkopleidingsinstelling, in dit geval Lentis. Wij bieden vijf opleidingsplaatsen aan per jaar.

Opleidingsinstelling GGZ-VS is de grootste opleidingsinstelling voor Verpleegkundig Specialisten ggz in Nederland. Lentis kiest bewust voor dit opleidingsinstituut omdat deze opleiding uitsluitend gespecialiseerd in de ggz, zodat er meer ruimte is voor diepgang.  Ook krijg je de mogelijkheid om op meerdere werkervaringsplekken je kennis te verbreden. Binnen het specialisme ggz kun je je vervolgens specialiseren binnen de verschillende expertisegebieden.

Toelatingseisen

Het opleidingsteam van Lentis kijkt er naar uit om je op te leiden tot Verpleegkundig Specialist. Je dient te voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  • je bent verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (BIG registratie)
  • je bent in bezit van een hbo-v diploma of mbo-v aangevuld met een zorg-gerelateerd hbo-diploma
  • je hebt minimaal twee jaar werkervaring als verpleegkundige binnen de ggz
  • je kunt aantonen dat je bovengemiddeld functioneert op hbo niveau. Met bewijsstukken kun je aantonen dat je op dit niveau functioneert
  • je beheerst de Engelse taal (passief)

Wat ga je doen?

Jij volgt één dag per week theoretisch onderwijs bij GGZ-VS in Utrecht (www.ggzvs.nl). De geleerde kennis en vaardigheden kun je direct toepassen binnen de erkende opleidingsinstelling waar je vier dagen per week ervaring op doet, in dit geval bij Lentis. Je bent dan in dienst van de opleidingsinstelling en ontvangt dientengevolge een salaris conform FWG 60 van de CAO GGZ. Ook betaald Lentis alle lesuren. Het contract bedraagt minimaal 32 uur, waarvan een dag in Utrecht.

Centraal in de opleiding staan:

  1. Klinisch redeneren en handelen voor je rol als zelfstandig bevoegd behandelaar
  2. Wetenschappelijke kennis en onderzoek als onderbouwing van het klinisch handelen en redeneren
  3. Innovatie en implementatie van ontwikkelde kennis en expertise

Je leert om in complexe zorgsituaties als zelfstandig bevoegd behandelaar (regiebehandelaar) gegevens te verzamelen, klinisch te redeneren en binnen verschillende specialisatiegebieden de diagnose te stellen, een behandelplan op te zetten en daarnaar te handelen. Jouw handelen en redeneren is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie of best practice en ervaringskennis. Omdat jij ook medicijnen mag voorschrijven, komt de toepassing van farmacotherapie bij verschillende aandoeningen aan bod.

De rol van regiebehandelaar vormt de kern van de opleiding, maar je leert ook hoe je een onderzoeksvoorstel schrijft, kwalitatief en kwantitatief wetenschappelijk onderzoek uitvoert en in de praktijk toepast. Tot slot is er aandacht voor persoonlijk leiderschap en het coachen en onderwijzen van collega-zorgverleners.

Je leert met name in de praktijk. Lentis is een grote zorgorganisatie en dat biedt veel voordelen. Je zult bij ons op drie verschillende werkplekken werken om alle facetten van de ggz in de regio te ervaren.  Je werkt klinisch en ambulant, met jonge en oudere patiënten binnen de specialistische ggz en de basis-generalistische ggz. Binnen je werk is er ruimte voor individuele invulling en het nemen van eigen initiatief. Vervolgens heb je een solide basis om je verder te specialiseren in bijvoorbeeld jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, forensische psychiatrie en acute of langdurige zorg. Gedurende je opleiding heb je een praktijk- en werkbegeleider, maar de nadruk ligt op zelfstandig werken.

Na je opleiding ben je weer beschikbaar voor Lentis en kun je aan de slag als Verpleegkundig Specialist.