In 2000 begon Rilana Bos (42) als vers afgestudeerde Psychomotorisch Therapeut aan haar eerste baan bij Lentis. In de afgelopen twintig jaar heeft zij met veel plezier op verschillende afdelingen gewerkt. Momenteel voelt zij zich op haar plek in het regioteam Zuidwest in Winschoten: “Ik werk in een harstikke mooi team met bevlogen mensen die hetzelfde doel hebben als ik – onze patiënten de beste zorg geven zodat ze zich weer staande kunnen houden.”

Wat doet het regioteam in Winschoten?

 We bieden ambulante, specialistische zorg aan alle mensen in de regio Oldambt die dat nodig hebben. Ze komen bij ons met een depressie, angstproblematiek, ADHD, persoonlijkheidsproblematiek en noem maar op. De doelgroep is heel breed en het verschilt dan ook per patiënt wat hij of zij nodig heeft. De ene patiënt heeft bijvoorbeeld baat bij psychomotorische therapie, maar bij een ander geeft beeldende therapie of alleen een psychologische behandeling meer resultaat.

Kun je iets meer over Psychomotorische Therapie (PMT) vertellen?

PMT is een ervaringsgerichte therapie. Niet praten, maar doen staat centraal. Met behulp van oefeningen en activiteiten leren we patiënten inzicht te krijgen in hun lichaamssignalen: als ik dit doe of iets zo aanpak, welke gedachten en gevoelens komen dan bij mij op? Het gaat erom bepaalde patronen of gevoelens te leren herkennen en te begrijpen, om zo een gedragsverandering tot stand te brengen. Tijdens de therapie kan bijvoorbeeld het stellen van grenzen centraal staan of het maken van contact met anderen. Ook komen patiënten bij ons om te leren hoe ze emoties als agressie of spanning kunnen reguleren in hun lijf.

Heb je een voorbeeld van een oefening?

Een bekend voorbeeld is de controlled approach oefening. De patiënt staat aan de ene kant van de zaal en ik als therapeut aan de andere kant. De patiënt laat mij dichterbij komen en dan moet hij voelen waar zijn grenzen liggen. Wanneer merkt hij in zijn lijf dat de spanning oploopt en wanneer voelt hij tot hier en niet verder? Door die ervaringen krijgt de patiënt zicht op zijn lichaamssignalen en leert hij te handelen naar die signalen. Welke oefeningen ik kies, ligt aan de persoon en aan de hulpvraag.  Dat kan een flinke puzzel zijn, maar ik houd van die uitdaging.