Henk Trip is in 1989 begonnen als maatschappelijk werker/systeemtherapeut bij Lentis. Na een aantal jaren kreeg hij de kans om de opleiding tot psychotherapeut te gaan volgen. Hij heeft diverse functies vervuld en werkt nu als psychotherapeut bij PSYQ. Tot het einde van het jaar werkt hij nog als behandel-coördinator in de kliniek voor eetstoornissen. “Ik heb Lentis vanuit verschillende invalshoeken meegemaakt en dat is ook goed.”

Kun je iets over je loopbaan vertellen?

“Na een aantal jaren psychologie te hebben gestudeerd kwam ik erachter dat ik eerst zelf maar in therapie moest. Daarna wilde ik toch wel iets met de hulpverlenging en ben ik via de sociale academie maatschappelijk werk gaan doen. In 1989 ben ik als maatschappelijk werker/systeemtherapeut begonnen op De Bosrand in Zuidlaren. Dat was een therapeutische gemeenschap die zich bezighield met mensen die waren opgenomen om te werken aan persoonlijkheidsproblematiek. Dit heb ik een jaar of 9 gedaan. Een collega zei toen tegen mij: ‘goh Henk laten wij onze bazen nou eens vragen naar de mogelijkheden om psychotherapeut te worden’. Mijn baas zei toen: ‘Henk ik ga je een voorstel doen, waar je geen nee op kan zeggen. Je mag bij ons psychotherapeut in opleiding worden en dat gaan we voor een groot deel vergoeden, maar je moet wel stoppen met systeemtherapeut zijn’. Dat vond ik wel een moeilijke keuze. Het was echter de laatste mogelijkheid om met mijn opleidingstraject psychotherapeut te worden. Dat ben ik toen gaan doen.”

“Vervolgens ben ik behandel coördinator geworden op het ‘Centrum voor Klinische Psychotherapie’ voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek vanuit het gedachtengoed van samenhangend behandelen. Ik gaf daar groepstherapie en individuele therapie. De patiënten waren doordeweeks opgenomen en gingen in de weekenden naar huis. In 2002 vroeg een collega mij om in het centrum de groep voor eetstoornissen over te nemen . Zo  raakte ik betrokken bij deze doelgroep en deed ik daar ervaring mee op. Dat heeft gemaakt dat Lentis mij in 2006 gevraagd heeft om kwartiermaker voor PsyQ Eetstoornissen te worden. Bij de start van PsyQ in 2007 werd ik vervolgens programmamanger en teamleider. Nu werk ik weer als medewerker.”

Heb je er geen spijt van gehad van je keuze om te gaan werken als psychotherapeut?

“Er is altijd ergens een gevoel van jammer gebleven, systeemtherapie lag me wel na aan het hart. Maar ik heb het als psychotherapeut ook erg naar mijn zin gehad. Het mooie is dat ik de komende jaren een dag minder ga werken en ga stoppen bij de kliniek. Hierdoor kan ik ambulant wat meer gaan werken en ook weer een aantal uren systeemtherapie ernaast gaan doen. Als je individueel werkt gaat het meer om de klik tussen jou en de patiënt. Bij systemen gaat het erom hoe jij kan helpen dat familieleden en partners elkaar weer kunnen vinden. Dat ik nog een paar jaar systeemtherapeut en psychotherapeut kan zijn vind ik een erg fijne combinatie. Daar ben ik Lentis ook wel dankbaar voor. Dat ik in de loop der jaren de ondersteuning heb gekregen om me te ontwikkelen en dit werk heb kunnen doen.