Tessa Jonker is junior onderzoeker en Healthy Ageing expert. Ze is sinds december 2017 werkzaam bij Lentis: “Het project ‘Dit ben ik’ dat ik nu bij Lentis Research doe sluit precies aan bij mijn studie. Het doel van de master? Innoveren binnen je eigen vakgebied, als iedereen dat zou doen kantel je de zorg met z’n allen een beetje.”

Kun je iets vertellen over het project ‘Dit ben ik’?

“’Dit Ben Ik’ is een project waarbij we samen met cliënten, verpleegkundigen en familie (ook wel de ‘triade’ genoemd) een tool ontwikkelen die mensen helpt met persoonlijk herstel.” Aldus Tessa. “Mensen die langdurig in een (GGZ)instelling verblijven raken in sommige gevallen hun identiteit kwijt wanneer rollen, talenten en eigenschappen een lange tijd niet worden aangesproken. Door de cliënt te laten participeren in wat we maken, in plaats van dat we wat zelf bedenken, werk je samen aan hun persoonlijk herstel. Dat is Human Centered design.”

Waarom heb je ervoor gekozen om dit project bij Lentis naast je studie te doen?

“Bij de master leerde ik innoveren in het sociale domein, mijn interesse was daarin vooral gericht op de mentale gezondheid. Ik vind dat we tegenwoordig veel met ons hoofd bezig zijn maar dat er niet zoveel aandacht is voor onderhoud van je hoofd. Met mijn opleiding ben ik veel bezig geweest met het bevorderen van mentale gezondheid. Met het onderzoeksproject ‘Dit ben ik’ ben ik heel erg bezig met hoe je mensen helpt herstellen. Dat is een mooie combinatie.”

Welke kant vind je het meest interessant, de preventieve of de herstellende kant van de psychiatrie?

“Het is beide belangrijk maar wat ik met name belangrijk vind is dat je het gezonde deel aanspreekt, in beide gevallen.”

Ben je na je bachelor gelijk begonnen met de master Healthy Ageing?

“Ik ben begonnen met Toegepaste Psychologie aan de Hanze, ik heb daarna gewerkt als trainer in de zorg in verschillende delen van het land. Op een gegeven moment kwam deze master voorbij. Ik kon mij weer verder ontwikkelen op het gebied van innovatie in de zorg, waar mijn interesse erg naar uit ging dit was een mooie aanvulling op mijn werkzaamheden!”

Wat trekt je zo aan in mentale gezondheid?

“De reden dat ik bij Lentis werk is omdat ik heb gemerkt dat je door psychiatrie heel veel leert over jezelf. “Ik heb gemerkt hoeveel overeenkomsten ik zelf heb met de mensen die ik binnen Lentis ontmoet, zowel cliënten als familie en medewerkers. Het is fijn om te werken in een periode waarin er steeds meer aandacht komt voor gelijkwaardigheid tussen alle mensen in de triade.”

Wat zijn drie belangrijke eigenschappen die iemand moet hebben als onderzoeker?

“Ik denk creativiteit, nieuwsgierigheid en initiatief nemen. Wanneer je al opvattingen hebt ga je heel gericht een kant op, als je nieuwsgierig bent, blijf je open voor nieuwe opvattingen. Zo blijf je benieuwd hoe iets voor mensen werkt of zou kunnen werken. Hoe je daar vervolgens vorm aan geeft hangt samen met je creativiteit. Kun je er mensen bij betrekken die hele andere ideeën hebben of aanvullingen kunnen geven? Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. En je moet er natuurlijk wel op uit gaan en initiatief nemen, mensen komen niet naar je toe met de antwoorden.”