Sebina Heun (36) is ANW-Verpleegkundige in opleiding. Zij staat ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden paraat voor de cliënten in verschillende verzorg- en verpleeghuizen van Dignis, een zorggroep van Lentis. De van huis uit doktersassistente werkt sinds oktober 2019 bij Lentis. In korte tijd heeft ze al verschillende locaties leren kennen en ze geniet van de veelzijdigheid in haar werk: ‘Geen dag is gelijk, je beleeft elke dag weer van alles. Dat vind ik zo mooi.’

Hoe ben je bij Dignis terecht gekomen?

Voorheen werkte ik als zelfstandig doktersassistente. Als zzp’er weet je minder goed waar je aan toe bent, dus ik solliciteerde vorig jaar bij de Medische Dienst van Lentis voor een vaste aanstelling als doktersassistente. Ik sprak met Niessette Ridder, manager algemene zaken Medische Dienst en zij zei gelijk tijdens het gesprek: ‘Ik wil je niet voor deze functie, maar voor een functie die er spoedig aankomt in het verpleeghuis.’ Dat wilde ik wel en per 1 oktober 2019 kon ik aan de slag. Ik heb eerst twee weken in het Heymanscentrum in Groningen meegedraaid om te kijken wat een doktersassistente doet in het verpleeghuis. Daarna ben ik naar verpleeghuis De Enk in Zuidlaren gekomen en heb ik hier met veel plezier de functie doktersassistente in het verpleeghuis opgezet. Maar toen kwam corona.

Wat veranderde er voor jou in de coronatijd?

Ik kwam in maart 2020 thuis te zitten, mijn vijfjarige zoon was natuurlijk ook ineens thuis. Ik kon ook niets meer doen, want ik mocht niet meer naar de verschillende afdelingen toe, alleen als het echt heel noodzakelijk was. Natuurlijk waren administratieve werkzaamheden wel mogelijk vanuit huis, maar na anderhalve week dacht ik: die hele coronatijd ga ik niet thuiszitten en niets doen. Ik vroeg Niessette of ik met mijn zorgachtergrond iets kon betekenen voor de organisatie. Zij raadde mij aan met Sjoerdtje Dam te bellen, de locatiemanager van De Enk. Zij zei: ‘Als je wilt mag je morgenavond al komen werken in het ANW-team. Dat komt goed. Dat kan jij.’ Nou, prima! Ik had het zo ontzettend naar mijn zin, dat Sjoerdtje vroeg of ik niet wilde blijven en de opleiding wilde doen. Ik was natuurlijk geen officiële verpleegkundige met een BIG-registratie en dat is wel nodig wanneer je ANW-diensten draait. Ik heb ja gezegd en ik ben in mei 2020 begonnen met de opleiding tot ANW-Verpleegkundige. Vanwege mijn zorgachtergrond heb ik veel vrijstellingen gekregen dus als alles goed gaat ben ik in februari klaar.