Rogier Hoenders kwam twintig jaar geleden als geneeskunde student binnen bij Lentis. Hij is als basisarts begonnen, maar werkt nu al ruim 14 jaar als psychiater. Ook is hij waarnemend opleider van de opleiding tot psychiater, runt hij zijn eigen afdeling integrale psychiatrie (CIP), doet hij daar onderzoek en is hij inhoudelijk projectmanager van het Lentis leefstijl project. “Het leukste vind ik dat ik in de loop van de jaren steeds meer werkzaamheden kreeg waar ik veel plezier in heb.”

Kun je iets vertellen over je loopbaan binnen Lentis, hoe is het begonnen?

“Ik wist vanaf mijn 14de al zeker dat ik psychiater wou worden. Ik heb toen een spreekbeurt gehouden over Freud, wie toch wel een beetje de vader van de psychiatrie is. Hij spreekt over het bewuste en onderbewuste, de betekenis van dromen enzovoort. Ik snapte er eigenlijk weinig van, maar ik vond het wel heel boeiend. Tijdens mijn studie Geneeskunde heb ik mijn coschappen bij het Centrale Opname en Crisisbureau (COCB) gedaan. Vlak na het behalen van mijn diploma in 1998 kwam er een vacature op die afdeling vrij en door mijn positieve ervaring heb gesolliciteerd. Vervolgens kwam van het een het ander en ben ik de opleiding tot psychiater gaan volgen. In 2004 was ik klaar en heb ik een half jaar vrij genomen. Daarna ben ik teruggekomen bij Lentis als psychiater. Eerst in Winschoten en later in Groningen.”

Heb je binnen Lentis de mogelijkheden gekregen om door te stromen als psychiater?

“Ik heb altijd gevonden dat ik goede ontwikkelingsmogelijkheden heb binnen Lentis. Ik ben hier eigenlijk begonnen als ‘studentje’ en alles wat ik daarna heb geleerd en ontwikkeld, heb ik binnen mijn werk kunnen doen. Eerst met de opleiding van arts tot psychiater, maar later ook op het gebied van management en als waarnemend opleider. Toen de zorggroep Volwassenenpsychiatrie ontstond moest de afdeling aansturing krijgen vanuit het management. Ik ben toen aangenomen als manager en heb mij het management eigen gemaakt met vervolgopleidingen, terwijl ik aan het werk was.”

Wat vind jij het leukste aan je werk?

“Het leukste vind ik dat ik in de loop van de jaren allerlei mogelijkheden heb gekregen om een baan samen te stellen met onderdelen waar ik plezier in heb. Ik werk twee dagen per week in de patiëntenzorg en anderhalve dag voor de opleiding tot psychiater. Daarnaast doe ik nog steeds het management, run ik met collega’s het centrum integrale psychiatrie (CIP) en de Berkenhof. Ook ben ik sinds anderhalf jaar inhoudelijk projectmanager van het Lentis leefstijl project. De patiëntenzorg is toch wel het hart van mijn vak. Ik ben daarin het meest tevreden als ik zie dat het beter gaat met mensen. Het geeft heel veel voldoening wanneer ik een bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen die heel erg in de knel zitten, erge psychische symptomen of trauma’s hebben die ze moeten verwerken. Of misschien wel aan zelfmoord denken en hun motivatie voor het leven weer moeten hervinden.