Merel is verpleegkundige specialist in opleiding en is vanaf het begin van haar carrière al werkzaam binnen Lentis. Omdat zij zich verder wilde ontwikkelen in haar vak is Merel in januari 2019 gestart met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Zij vindt het een leuke en waardevolle uitdaging om de rol van VioS (verpleegkundige in opleiding tot specialist) in te vullen binnen een team.

Wat vind je zo leuk aan de opleiding tot verpleegkundig specialist?

“Het leuke aan de opleiding is dat je de ruimte krijgt om in verschillende teams te werken, waardoor je een brede ervaring opdoet binnen de psychiatrie. Ik weet nog niet precies welke kant ik uiteindelijk op wil. Op deze manier kan ik onderzoeken wat het beste bij me past. Als VioS ben je namelijk steeds 1 jaar werkzaam binnen een team. Hierdoor krijg je te maken met patiënten met verschillende uiteenlopende psychiatrische problematiek en kun je een kijkje in de keuken nemen bij diverse teams binnen Lentis.

In het begin vond ik het best spannend om steeds naar een andere afdeling te moeten omdat je toch uit een veilige omgeving wordt gehaald. Dit went erg snel en juist door de verschillende afdelingen krijg je een breed beeld van het werken binnen de verschillende settingen en doelgroepen.

Doordat de opleiding in Utrecht plaats vindt leer je veel verpleegkundigen kennen die door het hele land bij de verschillende instellingen werkzaam zijn en allemaal bezig zijn met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Hierdoor ontwikkel je een breed netwerk en kan je onderling ervaringen uitwisselingen.

Je krijgt tijdens de opleiding volop de ruimte krijgt om te groeien in je nieuwe rol als behandelaar. Je wordt door de afdelingen en opleiders begeleidt in dit proces waardoor je stappen maakt in je persoonlijke ontwikkeling. Als verpleegkundige zet je tijdens deze opleiding een stap vooruit. Het is even drie jaar investeren en weer ‘terug in de schoolbanken’, maar het levert ook erg veel op!’’