Marjon Huiting is al ruim 30 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Sinds maart 2017 werkt ze als familie ervaringsdeskundige bij Lentis en mede door haar eigen verhaal kan ze mensen goed ondersteunen. “Ik heb in mijn familie van dichtbij bijvoorbeeld suïcides meegemaakt. Ik weet hoe moeilijk dit is geweest voor mijn omgeving. Als er een situatie is waarin ik een voorbeeld kan benoemen, merk je vaak aan de familie dat ze denken ‘Goh, zij weet wat het is. Maar ik zet mijn ervaringsverhaal alleen in, als ik inschat dat dit ertoe doet’.”

Kun je vertellen hoe je bij Lentis terecht bent gekomen?

“In 1985 ben ik begonnen bij beschermd wonen (BW) in Bellingwolde, dat later overging in de  Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW). Ergens in 1992 is dit samen gegaan met RIAG, Groot Bronswijk en Dennenoord en werd dit GGZ Groningen. Nog wat jaren later werd de naam GGZ Groningen gewijzigd in Lentis. Ik wilde altijd de PABO doen. Door een terugloop in de nieuwe aanwas van kinderen heb ik destijds een andere opleiding gevolgd, maar die PABO bleef altijd kriebelen. Op latere leeftijd heb ik deze opleiding daarom nog gevolgd. Ik heb zo’n 8 jaar voor de klas gestaan, maar ik werkte ook nog een paar uur bij Lentis. Mijn manager gaf destijds aan dat hij mij graag volledig terug wou hebben bij Lentis en er genoeg mogelijk was op het gebied van onderwijs en agogisch werk. Zoals cliënten die weer thuis wonen begeleiden naar werk, helpen met de Nederlandse taal en op het gebied van creatieve therapie.”

Je werkt sinds maart 2017 als familie ervaringsdeskundige bij Lentis, hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

“Ik werkte als agogisch werker in de wijk, in Veendam, Hoogezand, Stadskanaal. In 2015 kreeg Lentis de aanbesteding van verschillende gemeenten voor inloop en dagbesteding niet en toen ben ik gevraagd voor de werkprojecten in Zuidlaren. Samen met de collega’s van AenR (Activering en Re-integratie) en onze deelnemers draaien we hier de kringloopwinkel, ‘het Goudhaantje’ met tweedehands kleding en een demontage- en productieafdeling. Toen er een vacature bij Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis (BEL) vrijkwam werd ik hierop gewezen. Ik was niet opzoek naar iets nieuws maar het leek me wel interessant. Het was een nieuwe functie binnen Lentis en dat past wel bij mij. Ik vind het leuk om zelf dingen uit te vinden en op te zetten; pionieren. In 2017 ben ik begonnen met 8 uur. Tegenwoordig doe ik dit werk 24 uur per week.”

Ook aan de slag als ervaringsdeskundige?

Er zijn momenteel geen openstaande vacatures.

Bekijk alle vacatures