Lisanne van Lith is opgeleid tot GZ-psycholoog bij PsyQ Emmen. Ze wilde altijd al begrijpen waarom mensen doen zoals ze doen en mensen ondersteunen wanneer ze ergens tegenaan lopen. ‘Ik vind het mooi om eraan bij te dragen dat iemand bepaalde inzichten krijgt of dat kwartjes gaan vallen.’ Bij PsyQ Emmen zit Lisanne op haar plek: ‘Je ziet hier een diverse problematiek en je werkt binnen een team waar iedereen voor elkaar klaarstaat.’

Hoe ben je bij PsyQ Emmen terechtgekomen?

Tijdens mijn studie liep ik stage bij de Ambulante Forensische Psychiatrie Noord Nederland. Mijn stagebegeleidster had ook bij PsyQ Emmen gewerkt en sprak daar positief over. Ze vertelde dat het team in Emmen warm en betrokken is en dat is wat ik zoek in een team. Na mijn afstuderen zag ik dat er plekken vrij waren bij PsyQ Emmen en besloot ik te solliciteren. Inmiddels werk ik er drie jaar.

Kwam de werkplek overeen met je verwachtingen?

Mijn stagebegeleidster heeft zeker niet gelogen. Er heerst hier een sfeer die goed bij mij past. Ik vind het fijn dat je de ruimte krijg om zelfstandig te mogen werken, maar ook bij iemand kan binnenlopen om te overleggen of om even je verhaal kwijt te kunnen. Dat heb ik tijdens het thuiswerken in de coronaperiode gemist. Daarnaast is het team multidisciplinair, waardoor je vanuit verschillende visies input kunt krijgen. Ook is de problematiek die wij behandelen divers, aangezien we in Emmen zowel basis ggz als specialistische ggz aanbieden. We zien hier onder andere angst, depressie, ADHD, autisme, trauma en persoonlijkheidsproblematiek.

Welke problematiek behandel jij vooral?

Als GZ-psycholoog in opleiding werk ik voornamelijk in de specialistische ggz. Persoonlijkheidsproblematiek vind ik een van de interessantere thema’s, omdat het wat complexer kan zijn, vaak meer vanuit vroeger tot stand is gekomen en er veel in de dynamiek kan ontstaan wat in de spreekkamer terug te zien is. Soms kan een bepaalde behandeling eerst stagneren en dan is het mooi wanneer het toch lukt om daaruit te komen. Dat is wat je graag wilt: ervoor zorgen dat iemand zich beter voelt. Verder doe ik ook traumabehandelingen, waarbij ik veel met EMDR-therapie werk.

Wat geeft jou voldoening in je werk?

Ik vind het mooi om eraan bij te dragen dat mensen bepaalde inzichten krijgen of dat kwartjes gaan vallen, waardoor ze zich beter gaan voelen. Die vooruitgang vind ik wel het mooist. Het gaat er daarbij natuurlijk niet alleen om dat mensen zich beter voelen. Het gaat er ook om dat ze meer inzicht in zichzelf krijgen, weten hoe ze met bepaalde dingen moeten omgaan en beter de deur uitgaan dan dat ze binnenkwamen. Het helpt daarbij dat mensen hier vrijwillig komen. Ze willen graag geholpen worden en daarom zijn ze vaak al wat gemotiveerder.