Jordy Sousa (1982) werkt sinds juni 2019 als Functioneel Beheerder bij de afdeling iLentis. Hij en zijn collega’s zorgen ervoor dat de medewerkers van Lentis, Dignis en Forint beschikken over de benodigde, op het werk afgestemde applicaties: ’Wij vertalen de wensen van de mensen op de werkvloer naar ICT-oplossingen en lossen technische problemen op, zodat zij optimale zorg kunnen verlenen. Wij zijn er om te zorgen dat alles draait.’

Hoe ben je als Functioneel Beheerder bij Lentis terecht gekomen?

Niet zo heel lang geleden had ik nog nooit van Functioneel Beheer gehoord. Voor ik bij Lentis kwam werken, was ik sociotherapeut voor tbs-gestelden bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum dr. S. van Mesdag in Groningen. Daar was ik begonnen na een stage voor de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Ik ben tot mijn schrik 11 jaar blijven hangen, dat was helemaal niet mijn bedoeling. Mijn toenmalige werkgever heeft daarop een loopbaantraject van negen maanden gefaciliteerd. Ik heb toen ontdekt dat ik Functioneel Beheer wel heel leuk vond en ik ben tegen het einde van mijn traject op verschillende vacatures voor Functioneel Beheerder gaan solliciteren. Uiteindelijk ben ik bij iLentis aangenomen. Mijn cv was best een uitdaging, want aan professionele werkervaring ontbrak het. Ik heb mijn best gedaan op een vaardigheden-cv en vond daarmee aansluiting bij iLentis. Er wordt hier echt gekeken naar wat je kunt en naar wat voor persoon je bent. Dat vind ik heel mooi.

Een nieuwe functie en een nieuwe organisatie: je nam een sprong in het diepe!

Klopt, het werk is nieuw voor mij. Daarbovenop krijg je bij iLentis veel ruimte om zelf invulling aan je werk te geven. Ik vind die vrijheid vooral een voordeel. De keerzijde is dat je niet heel duidelijk gekaderd krijgt wat je moet doen, maar ik ben gelukkig proactief. Als er iets is, dan spring ik erop. Ook ben ik sinds jaar en dag lid van scouting, dat maakt mij praktisch, probleemoplossend, improviserend, samenwerkend en sociaal. Dat helpt wel.

Hoe zou jij je rol als Functioneel Beheerder omschrijven?

Ik zit in het team Functioneel Beheer Innovatie en Ontwikkeling Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Dat betekent dat ik hoofdzakelijk voor Dignis aan het werk ben. Ik zie Functioneel Beheer als de niet-technische kant van de ICT. Ik vervul eigenlijk de brugfunctie tussen mijn collega applicatiebeheerders en de gebruikers op de werkvloer. Mijn doel is onder andere om de wensen van de medewerkers van Dignis te vertalen naar ICT-systemen en oplossingen. Ik spreek daarvoor onder meer met het management en het zorgpersoneel van Dignis. Zij hebben een wens en als Functioneel Beheerders gaan we vervolgens kijken hoe we met de software die wij leveren, aan die wensen kunnen voldoen. Daarnaast houd ik vanuit Innovatie & Ontwikkeling altijd mijn oren en ogen open voor nuttige zorginnovaties en ga daarover in gesprek met Dignis.