In de zomer van 2022 gooide Jeroen Noot het roer om. Na ruim 17 jaar in de telecomsector te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar de zorg en daar heeft hij geen dag spijt van gehad. Binnen Lentis is hij teammanager bij FACT-Zuid en Fasehuis Eugeria: “Ik heb mij vanaf de eerste dag thuis gevoeld.”

 Waarom besloot je een nieuwe weg in te slaan?

Elke organisatie verandert en zo ook de organisatie waar ik ruim 17 jaar heb gewerkt. Uiteraard verander je ook als mens. Ik merkte dat de klik minder werd en kreeg steeds vaker het gevoel dat het tijd werd voor iets anders. Toen heb mijzelf voorgenomen om dan ook compleet iets anders te gaan doen, niet zozeer een ander soort functie maar wel in een heel ander werkveld. Aan het begin van de zomer van 2022 zag ik een interessante vacature voor teammanager bij Lentis. Onderaan de tekst stond: wil je kennismaken onder genot van een kop koffie, bel Nynke. Ik heb Nynke gebeld, we hebben koffiegedronken en het voelde meteen goed. Nynke zei na het gesprek dat ze het leuk zou vinden als ik zou solliciteren. Dat heb ik gedaan en ik werd aangenomen. Ik ben 15 augustus begonnen als teammanager van FACT-Zuid en Fasehuis Eugeria.

“Ik heb vanaf de eerste dag het gevoel dat ik welkom ben en dat komt voornamelijk door de manier waarop collega’s mij betrekken in de wereld van de zorg.”

Nu werk je in de zorg, hoe is dat?

Teammanager is voor een gedeelte ook een universele rol en ik kan gelukkig bouwen op veel leidinggevende ervaring. Het werkveld is natuurlijk totaal anders en niet te vergelijken met de wereld waar ik vandaan kom. Ik heb ondertussen wel ontzettend veel geleerd over de zorg en besef mij daarbij tegelijkertijd dat ik aan het begin sta van mijn leercurve, maar dat vind ik juist leuk. Anderzijds zijn er ook onderwerpen waarbij ik van toegevoegde waarde ben door mijn ervaring. Die wisselwerking geeft veel energie en voldoening. Ik heb vanaf de eerste dag het gevoel dat ik welkom ben en dat komt voornamelijk door de manier waarop collega’s mij betrekken in de wereld van de zorg. Uiteraard kom ik in dit werkveld ook heftige situaties tegen die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Dat is in het begin wel wennen, maar door daar als team gezamenlijk in op te treden, leer je daarmee omgaan.

Kan je iets over beide afdelingen vertellen?

FACT Zuid is een afdeling waarbij de zorg zich richt op de EPA doelgroep, dat zijn cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het gaat hierbij om ambulante zorgverlening waarbij de casemanagers de cliënten bezoeken in hun eigen woonomgeving. Daardoor zijn de medewerkers vooral buiten de deur en dat is een heel andere setting dan Fasehuis Eugeria. Daar wonen mensen die vanwege psychiatrische problemen beperkingen ervaren. Dit kan op allerlei levensgebieden zijn, zoals wonen, werken, sociale contacten of boodschappen doen. Als dit de cliënt nog niet goed lukt, kan hij of zij tijdelijk in het fasehuis verblijven. Eugeria is gevestigd in een prachtig karakteristiek pand in de Groningse wijk Helpman en er is plaats voor 28 mensen.

Hoe verdeel jij je tijd tussen de twee teams?

Ik probeer de tijd eerlijk te verdelen en dat lukt de ene week beter dan de andere week. Het voordeel is dat beide locaties dicht bij elkaar liggen en ik mij soms vaker op een dag beweeg over meerdere locaties. Dat vind ik geen enkel probleem, sterker nog, dat vind ik heerlijk.

Wat vind je nog meer leuk aan je werk?

Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe bevlogen de medewerkers zijn, daar krijg ik energie van en ik ben blij dat ik daar ook een rol in kan spelen. Daarnaast vind ik de vrijheid die ik ervaar heel prettig. Ik weet wat mij te doen staat en hoe ik dat doe, is aan mij. Dat nodigt uit om er elke dag het beste van te maken.

Wat zijn zoal je werkzaamheden?

Mijn werk bestaat vooral uit het faciliteren van de teams: alles doen wat nodig is om de medewerkers in staat te stellen het werk zo goed mogelijk uit te voeren om daarmee de kwaliteit van zorg te kunnen waarborgen. Daarnaast zijn werving en selectie, verzuim en verzuimpreventie, het uitvoeren van kwaliteitscontroles en audits en het borgen van veiligheid belangrijke onderdelen van mijn werk.

Welke eigenschappen zijn belangrijk om jouw werk te kunnen doen?

Je moet jezelf vooral faciliterend opstellen. Ik heb geen zorginhoudelijke kennis en heb daarom geen enkele rol in de zorgverlening op zich. Het is dan ook belangrijk om afstand te kunnen nemen van het primaire proces en vooral in de randvoorwaarden je rol te pakken – wat heeft het team nodig in welke situatie en hoe organiseer ik dat. Plannen en organiseren moeten ook onderdeel zijn van je pakket aan skills, evenals inlevingsvermogen. Heftige incidenten hebben impact op het hele team en op ieder individu en daar moet jij je rol goed in weten neer te zetten.

Je werkt inmiddels bijna een jaar bij Lentis. Hoe kijk je terug?

De begintijd is omgevlogen. Ik ben in een wereld terechtgekomen die je, als je niet werkzaam bent in dit werkveld, niet snel tegenkomt in het ‘normale’ leven. Ik heb veel geleerd over de zorg en de psychiatrie en ik kan zeggen dat ik echt met een goed gevoel terugkijk op deze eerste periode.

Het klinkt alsof je de juiste stap hebt gemaakt!

Zeker weten. Ik kan alleen maar zeggen: kom werken bij Lentis want het is hier gewoon hartstikke leuk!