Jaap van de Hoef werkt sinds 2014 als gedifferentieerd verpleegkundige op de afdeling stemmingsstoornissen in de Kliniek Groningen, bij Lentis. “Ik help de mensen tijdens het opstarten van de dag, om ze in beweging te krijgen en beter te maken.” Dat Jaap in een gezond en hecht team werkt is voor hem heel belangrijk. “Als ik niet zo’n leuk team had zou ik nu niet af en toe komen opdraven ondanks dat ik thuiszit met een gebroken voet.”

Hoe ben je bij Lentis terecht gekomen?

“In februari 2011 ben ik afgestudeerd voor de opleiding HBO Verpleegkundige. Ik ben toen gelijk gaan solliciteren en doordat iemand anders zich terugtrok ben ik aangenomen bij FPA Zuidlaren, toen nog Eikenstein. Hier heb ik 3 jaar gewerkt en een leuke en leerzame tijd gehad, maar ik wilde altijd graag naar de kliniek omdat ik wilde werken in de stad waar ik woon.”

Is er een bepaalde reden dat je voor de afdeling stemmingsstoornissen hebt gekozen?

“Nee. De vacature was voor een verpleegkundige in de kliniek op stemmingswisselingen of psychosen. Achteraf ben ik blij dat ik op de afdeling stemmingsstoornissen terecht ben gekomen. Bij deze afdeling ben je heel erg bezig met mensen activeren, dingen doen en het gezonde gedrag van mensen aanspreken om ze weer in de actieve modus te krijgen. Sommige mensen kunnen van heel ziek weer naar gewoon aan het werk gaan. Hier gaat wel veel tijd overheen, ook na hun ontslag. Maar uiteindelijk kunnen ze weer heel veel.”

Heb je in je werk hier bij Lentis ook mooie of bijzondere dingen meegemaakt?

“Er was hier eens een jonge vrouw die geneeskunde studeerde, ongeveer van mijn leeftijd. Toen ze last kreeg van depressieve episodes moest ze stoppen met haar studie. Tijdens de eerste twee opnames was ze erg kortaf en stekelig/prikkelbaar, maar bij haar laatste opname ging het erg goed. Ze heeft uiteindelijk weer een opleiding opgepakt tot ervaringsdeskundige. Dat mensen die heel ziek zijn toch hun draai weer weten te vinden is toch wel het mooie aan mijn werk. Mensen die geneeskunde studeren weten vaak al lange tijd dat ze arts willen worden en dan moet je zo’n toekomstvisie laten varen. Dan vind ik het toch mooi als zo iemand een knop kan omzetten en die draai weer weet te vinden.”