Gert Vels en Marian van den Berg zijn seksuoloog bij Lentis, elk oefenen ze vanuit een andere invalshoek het vak uit. Marian is van origine basis arts en Gert vanuit zijn expertise als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. “Er zijn weinig seksuologen te vinden binnen de GGZ, dus dat geeft Lentis wel iets extra’s.” zegt Marian. “Ik ben de enige mannelijke seksuoloog in de GGZ in Noord-Nederland!” zegt Gert. “Dat is toch wel bijzonder.”

Als seksuoloog bij een GGZ instelling als Lentis, wat is daar zo speciaal aan?

Marian: “Ik vind dat het Lentis een kleur geeft die de rest van de instanties niet hebben. Zij hebben er ooit bewust voor gekozen dat de seksuologie bij Lentis zit. Dus als je hier komt werken zitten wij er ook! Dat vind ik een extra geven, naast bijvoorbeeld de acute zorg zoals de crisisdienst die Lentis ook heeft.”

Gert: “Als seksuoloog bij Lentis zie je alle psychiatrie voorbij komen. Van angststoornissen, depressies en chronische psychiatrie, maar ook uit de forensische hoek, alles! Dat is wel heel erg leuk.”

Hoe zijn jullie begonnen als seksuoloog?

Marian: ”Ik ben begonnen in de psychiatrie, daar ben ik gepromoveerd als basis arts en heb ik op allerlei plekken gewerkt. Zo ben ik arts geweest bij een onderzoeksbureau voor vrouwelijke hormonen waar ik medicijnen onderzoek deed, ben ik lid geweest van de commissie van toezicht van de Mesdag Kliniek en docent gynaecologisch onderzoek. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot seksuologie gedaan, waarna ik ben begonnen bij PsyQ, dat was mijn eerste baan als seksuoloog. In eerste instantie behandelde ik alleen mensen met seksuele problemen maar ook vragen over gender komen steeds meer voor.”

Gert: “Ik ben in de jaren 70 begonnen als verpleegkundige op Dennenoord. Doordat ik een beroep had gedaan op de wet ‘Gewetensbezwaren Militaire Dienst’ deed ik tijdens een vervangende dienst de a-opleiding in het Wilhelmina Ziekenhuis. Toen heb ik een tijdje aan de Hogeschool Utrecht gestudeerd waarna ik de opleiding tot SPV en Wijkverpleegkundige heb ik gedaan. Uiteindelijk ben ik op de polikliniek van Dennoord terechtgekomen. Tijdens een reorganisatie, waarbij PsyQ ontstond, heb ik mijzelf gespecialiseerd als seksuoloog door de opleiding seksuologie te volgen.”