Foke Bos is na de opleiding HBO-V van Zwitserland tot aan Saudi Arabië werkzaam geweest als verpleegkundige in diverse ziekenhuizen. Na vele jaren en diverse werkplekken is ze in Groningen als praktijkverpleegkundige bij een gezondheidscentrum voor asielzoekers gaan werken. Hier kwam ze naast de somatiek ook veel psychische problemen tegen. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ze de overstap heeft gemaakt naar de GGZ. “Ik dacht het roer moet om. De psychiatrie sprak mij altijd wel aan en de vraag ‘kan ik daar iets mee?’ bleef rondspoken. Ik heb ervaren dat je daar ook iets mee kunt.” Foke werkt sinds 1 juli bij de crisisdienst en het IHT-team van Lentis.

Zou je iets meer over jezelf kunnen vertellen?

“Sinds 1 juli 2018 werk ik bij de crisisdienst van Lentis. In 1997 ben ik afgestudeerd als HBO-V ’er en daarvoor heb ik nog de opleiding HBO SPH afgerond. Tegenwoordig is dit de opleiding Social Work. Na mijn studies ben ik naar het buitenland vertrokken om als verpleegkundige in diverse ziekenhuizen aan de slag te gaan. Ik heb in Zwitserland, in Londen en daarna nog twee jaar in Saudi Arabië gewerkt. Daar heb ik mijn Deense man ontmoet en twee kinderen gekregen. Vervolgens heb ik 5 jaar in een ziekenhuis in Kopenhagen gewerkt en daarna zijn we vanuit Denemarken naar Abcoude verhuisd. Ik heb in het AMC gewerkt en ben later in Abcoude bij de thuiszorg als coördinerend wijkverpleegkundige terechtgekomen.

Vanwege de zucht naar het noorden en onze familie en vrienden zijn we weer naar Groningen verhuisd. Daar ben ik als zorgcoördinator begonnen in de thuiszorg en vervolgens via via in de asielzoekers wereld terecht gekomen. Hier heb ik mijn opleiding tot praktijkverpleegkundige afgerond en vier jaar met veel plezier gewerkt. Vanwege een aanbesteding in de zorg is mijn werk daar gestopt. Ik heb daarna nog als praktijkverpleegkundige een half jaar in een verpleeghuis gewerkt, maar hier vond ik niet de uitdaging die ik zocht. Ik vond dat het roer om moest en ben bij Lentis terecht gekomen.”

Waarom heb je ervoor gekozen om toch weer naar Groningen terug te komen?

“Groningers zijn soms wat stugger, maar staan nuchter in het leven. Er gaat niets boven Groningen. De stad Groningen vind ik gewoon geweldig. Het voelt voor mij altijd als thuiskomen. De mentaliteit spreekt mij aan. Het is wat gemoedelijker. Ik heb een tijdje in Abcoude onder Amsterdam gewoond en ik vond het daar zo jachtig, allemaal zo prestatiegericht. Als je van nuchterheid houdt, een mooie omgeving en rust, dan zit je in Groningen goed.“

Je werkt sinds 1 juli bij Lentis, bevalt het hier?

“Ja enorm goed. Ik ben binnengekomen bij de acute zorg en het IHT-team (Intensive Home Treatment). Dit team bestaat uit drie onderdelen, de deeltijd, IHT-thuis en de crisisdienst. Ik ben allround ingewerkt. Ik vind alle drie de aspecten heel erg leuk. De crisisdienst biedt mij voldoende uitdaging. Dan zie je mensen aan het begin dat ze binnenkomen en in de verdere verwijzing.”

Wat is jou functie precies binnen het team?

“Ik ben gedifferentieerd verpleegkundige. Ik ben inzetbaar bij alle drie de onderdelen van IHT voor bijvoorbeeld; thuisbezoeken en mensen die ambulant binnenkomen. Bij de crisisdienst is het de coördinatie van de triage van mensen die bellen.”