Anja Bonder is Verzorgende IG en Eindverantwoordelijke Verzorgende (EVV-er) en werkt sinds 1996 bij de Duinstee in Eelde. “Ik heb ook weleens gedacht, ik ga weg. Maar dat vond ik sneu voor de bewoners en toen dacht ik, dat doen we maar niet.” Anja zit nog altijd op haar plek, geen dag is gelijk en juist die afwisseling vind ze heel erg fijn “Mensen die wonen op een Psychogeriatrische afdeling (PG) leven in een hele andere wereld als wij. Ze leven vandaag op Mars en morgen in Groningen. Door dat verschil is er geen dag gelijk.”

Kun je iets vertellen over je loopbaan, hoe is het allemaal begonnen?

“Ik ben ooit begonnen bij de thuiszorg en dat heb ik jaren gedaan. In de thuiszorg ga je bij de mensen langs en heb je geen directe collega’s. Je moet alles alleen doen en dat vond ik jammer. In een klein krantje zag ik toen een advertentie waarin ze mensen zochten voor de oproeppool. Dingen samen doen en niet alles alleen doen vond ik toen heel leuk en zo ben ik er in gerold.” Vertelt Anja. “Ik werk sinds 1996 bij Lentis en ben nu met mijn 22e jaar bezig. Ik ben met kleine contractjes begonnen en nu werk ik 32 uur. Ik zit op een vaste groep en de mensen ken ik gewoon. Je weet alle ins en outs. Je leert mensen heel goed kennen en dat vind ik fijn, want je wilt het ze zo aangenaam mogelijk maken. Daarvoor moet je wel alles van iemand weten.”

Welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik heb VMBO verzorging gedaan, vervolgens de opleiding verzorgende IG op niveau 3 en daarna de EVV opleiding (eerste verantwoordelijke verzorgende). Ik heb geen niveau 4 gedaan omdat ik meer een zorgzaam type ben en niet de hele dag achter de computer hoef te zitten. Ik vind een zorgplan op orde maken wel een keer leuk, maar wil vooral doen. Ik ben een doener!”

Heb je bij Lentis ook ontwikkelmogelijkheden?

“Je moet voorbehoudende handelingen bekwaam houden en bevoegd blijven en hiervoor moet je e-learning volgen. Voor bijvoorbeeld intramusculair injecteren moet je eens in de twee jaar theorie op de e-learning volgen en dit sluit je af met een toets op skills lab. Binnen Lentis kan dit via Lentisleren. Je hebt een kwaliteitspaspoort die aangeeft wanneer je weer een nieuwe opfriscursus moet volgen. Je kunt ook andere cursussen volgen zoals BHV, laxeermedicatie, katheteriseren, wonden, spuiten en nog veel meer. Dat ik de theorie nu zelf moet doen is vooral een omschakeling, maar dat is tegenwoordig wel gewoon.”